Belangrijk historisch lint

Belangrijk historisch lint

BBHD Architecten uit Alkmaar is gevraagd om de woningen van Livingstone Park te ontwerpen. Architect Ton van 't Hoff vertelt hoe deze woningen tot stand zij n gekomen: "Toen Janssen de Jong Projectontwikkeling ons benaderde voor het maken van het stedenbouwkundig plan voor Livingstone Park, zagen we daar een mooie uitdaging in om op deze plek een project te realiseren dat recht zou doen aan de bij zondere ligging.”

Alles begint met het creëren van de juiste sfeer, aldus Van ’t Hoff. “De locatie van dit project in de wijk Bloemendaal bevindt zich aan een belangrijk historisch lint; de Bloemendaalseweg. Deze weg loopt van de binnenstad van Gouda naar het omringende platteland en kent van oudsher statige huizen nabij het centrum en meer landelijke of agrarische woningen richting het landelijk gebied. Met de sloop van verpleeghuis “Huize Bloemendaal” ontstaat de mogelijkheid om deze locatie beter op de omliggende bebouwing aan te laten sluiten.”

Verbinding tussen nieuw en bestaand

Verbinding tussen nieuw en bestaand

Om het bestaande historische lint nog voelbaarder en zichtbaarder te maken, koos BBHD Architecten voor het maken van zichtlijnen in de vorm van woonstraatjes, haaks op de Livingstonelaan richting het lint, legt Van ’t Hoff uit. “Er komen laagbouwwoningen met verschillende differentiaties binnen één architectuurfamilie. Naast rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen komt er een kleinschalig appartementengebouw, maar dan wel met het karakter van rijwoningen. De mooie rode baksteen die overal wordt toegepast heeft daarbij een warme uitstraling. Heel veel woningen in Livingstone Park grenzen bovendien aan het water.”

Vrijstaande woningen

Vrijstaande woningen

Langs het water van de Bloemendaalseweg komen vrijstaande woningen. “Op deze plek sluiten ze goed aan bij de bestaande statige woningen langs de Bloemendaalseweg.” Een aantal van deze woningen hebben een directe ontsluiting aan de Bloemendaalseweg door middel van een klein (loop/fiets)bruggetje. “Zes van de zeven vrijstaande woningen springen in het oog, doordat zij beschikken over een charmante dwarskap richting de Bloemendaalseweg. Twee woningen worden bovendien uitgevoerd met een luxe rieten kap en wit keimwerk.”

Natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen

Ook aan duurzaamheid en biodiversiteit is ruime aandacht besteed in Livingstone Park, vertelt Van ‘t Hoff. “De daken van bijna alle bergingen worden voorzien van sedum. Dit werkt niet alleen isolerend, maar heeft ook een belangrijke waterbergende functie. Het water in de wijk heeft bovendien een verkoelend effect in warme zomers. In het verleden waren onze woningen ideale verblijfplaatsen voor verschillende soorten vogels. Door onze huidige manier van bouwen hebben deze dieren weinig kans meer om een geschikte leefomgeving te vinden. Daarom planten we meerdere bomen binnen het plangebied en worden er voor de vleermuis in de gevels van een aantal woningen vleermuiskasten opgenomen. Daarnaast kent Livingstone Park veel groen. Drie monumentale bomen blijven behouden en ook andere bestaande bomen blijven daar waar mogelijk staan. Deze bieden een belangrijke plek aan vogels.”

Hier woon je ├ęcht groen

Hier woon je ├ęcht groen

De woningen van Livingstone Park zijn zo ontworpen dat ze voldoen aan de duurzaamheidseisen van vandaag de dag. Er is veel aandacht geschonken aan de bouwkundige optimalisaties, de toe te passen materialen, de installaties en de omringende flora en fauna. Al deze factoren dragen bij aan een hoge woon-en leefkwaliteit. De woningen zijn volledig gasloos en hebben ieder een individuele bodemwarmtepompinstallatie, waarmee je de woning kunt verwarmen in de winter en koelen in de zomer. De temperatuurverwarming zal primair via de vloer verlopen. Dat betekent: geen in het oog springende radiatoren, alles is netjes in de vloeren weggewerkt. Uitzondering hierop is de badkamer, indien nodig zal hier een elektrische wandradiator geplaatst worden. Doordat de woningen voorzien zijn van uitstekende isolatie, in zowel de vloer, als de wanden, het dak en de beglazing, zijn ze uiterst energiezuinig. Een individueel balansventilatiesysteem met warmteterugwinning garandeert een uitstekende luchtkwaliteit en zorgt voor een aangenaam en gezond leefklimaat in de woningen. Daarnaast wordt bij een aantal woningen een deel van het energieverbruik gecompenseerd door middel van zonnepanelen op het dak. Dat scheelt een hoop in de maandelijkse lasten! 

In Livingstone Park ontdek je wat comfortabel en duurzaam wonen écht voor je kan betekenen.