Een rijke historie

Een rijke historie

De locatie van Livingstone Park is bijzonder centraal en een plek vol historie. Dit nieuwe wijkje komt te liggen op de locatie van het voormalige verpleeghuis “Huize Bloemendaal”, een prachtige plek langs de historische Bloemendaalseweg. Deze weg is al eeuwen een belangrijke ontsluiting vanuit het centrum van Gouda naar het omliggende landelijke gebied.

Van oorsprong werd dit de ‘Cleyweg’ genoemd, naar de kleistrook langs de oostelijke oever van de Gouwe waar deze in de twaalfde eeuw werd aangelegd. Aan deze ‘Cleyweg’ lag direct vanuit de binnenstad van Gouda agrarische bebouwing met achterliggende landerijen. Vandaag de dag loopt de Bloemendaalseweg nog steeds tot aan de Markt in het centrum van Gouda, echter nu onder verschillende namen. Van de Bloemendaalseweg via de Ridder van Catsweg - Spoorstraat - Kleiweg tot de Hoogstraat.

De ontdekking

De ontdekking

Pas rond de negentiende eeuw veranderde het karakter rond de Bloemendaalseweg en maakte een groot deel van de agrarische bebouwing plaats voor statige woningen. Deze woningen vind je nog steeds terug aan Bloemendaalseweg, tussen de locatie van Livingstone Park en het centrum. In de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog verrees aan de zuidwestzijde van de Bloemendaalseweg de nieuwe woonwijk Bloemendaal. Daar waar deze wijk de Bloemendaalseweg raakt, komt Livingstone Park te liggen. Op een historische locatie met straatnamen die dan ook teruggrijpen op de ontdekkingsreizigers van weleer. Er valt hier in het Groene Hart nog genoeg te ontdekken!

Rust en ruimte in de stad

Rust en ruimte in de stad

Livingstone Park komt te liggen op een rustige, groene en dorpse plek, en toch midden in de stad. Het is daarmee een zeer gewilde plek om te wonen, met kinderdagverblijven en winkels letterlijk om de hoek. Zo bevind je je na een kleine tien minuten fietsen in het gezellige centrum van Gouda. Daar vind je leuke en diverse winkels, horeca en op de Markt het prachtige stadhuis. Nog dichterbij, op slechts vier minuten fietsen, vind je het gezellige winkelcentrum Bloemendaal. Ook het Groene Hart Ziekenhuis is dichtbij. En de verbinding met steden als Den Haag, Rotterdam en Utrecht is zowel per openbaar vervoer als met de auto uitstekend. In vijf minuten fiets je naar NS-station Gouda en met de auto rij je binnen vijf minuten naar de snelwegen A12 en A20.

De natuur binnen handbereik

De natuur binnen handbereik

Zoek je liever de natuur op? Dan kun je hier je hart ophalen. Zo fiets of wandel je zo naar het groene buitengebied. Geniet van een mooie wandeling in het uitgestrekte polderlandschap, met zijn rietkragen, dijken en boerderijen. Of huur een sloep en vaar de Reeuwijkse Plassen op en ontdek er de planten- en dierenrijkdom.

Ontdek de locatie van Livingstone Park!

Bekijk hier de dronevideo van Livingstone Park