Belangrijk historisch lint

Belangrijk historisch lint

BBHD Architecten uit Alkmaar is gevraagd om de woningen van Livingstone Park te ontwerpen. Architect Ton van 't Hoff vertelt hoe deze woningen tot stand zij n gekomen: "Toen Janssen de Jong Projectontwikkeling ons benaderde voor het maken van het stedenbouwkundig plan voor Livingstone Park, zagen we daar een mooie uitdaging in om op deze plek een project te realiseren dat recht zou doen aan de bij zondere ligging.”

Alles begint met het creëren van de juiste sfeer, aldus Van ’t Hoff. “De locatie van dit project in de wijk Bloemendaal bevindt zich aan een belangrijk historisch lint; de Bloemendaalseweg. Deze weg loopt van de binnenstad van Gouda naar het omringende platteland en kent van oudsher statige huizen nabij het centrum en meer landelijke of agrarische woningen richting het landelijk gebied. Met de sloop van verpleeghuis “Huize Bloemendaal” ontstaat de mogelijkheid om deze locatie beter op de omliggende bebouwing aan te laten sluiten.”

Verbinding tussen nieuw en bestaand

Verbinding tussen nieuw en bestaand

Om het bestaande historische lint nog voelbaarder en zichtbaarder te maken, koos BBHD Architecten voor het maken van zichtlijnen in de vorm van woonstraatjes, haaks op de Livingstonelaan richting het lint, legt Van ’t Hoff uit. “Er komen laagbouwwoningen met verschillende differentiaties binnen één architectuurfamilie. Naast rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen komt er een kleinschalig appartementengebouw, maar dan wel met het karakter van rijwoningen. De mooie rode baksteen die overal wordt toegepast heeft daarbij een warme uitstraling. Heel veel woningen in Livingstone Park grenzen bovendien aan het water.”

Vrijstaande woningen

Vrijstaande woningen

Langs het water van de Bloemendaalseweg komen vrijstaande woningen. “Op deze plek sluiten ze goed aan bij de bestaande statige woningen langs de Bloemendaalseweg.” Een aantal van deze woningen hebben een directe ontsluiting aan de Bloemendaalseweg door middel van een klein (loop/fiets)bruggetje. “Zes van de zeven vrijstaande woningen springen in het oog, doordat zij beschikken over een charmante dwarskap richting de Bloemendaalseweg. Twee woningen worden bovendien uitgevoerd met een luxe rieten kap en wit keimwerk.”